Een van de leerstukken van de politieke theorie wil dat de eerste kerntaak van de staat, en dat wat de staat wezenlijk onderscheidt van gemeente, provincie of parochie, de veiligheid van de burger is.
Die burger hoeft niet meer zelf zijn medeburgers te lijf te gaan als er iets is wat hem niet zint, en hij hoeft ook niet met hooivorken naar de grenzen te trekken als de vijand nadert.
Politie, Justitie en de Krijgsmacht doen dat voor hem.
In ruil daarvoor heeft de burger het recht om geweld te gebruiken opgegeven ten gunste van de Staat, die het zogenaamde geweldsmonopolie bezit.
Dat is niet alleen efficiënt, het is ook fijn voor de bestuurders van de Staat, die nu niet bang hoeven te zijn voor aanvallen van hun eigen burgers.
Als het een beetje meezit tenminste.
Machthebbers vinden het ook altijd nuttig en goed voor het eigen ego, om aan de burgers en de wereld te laten zien dat ze over de nodige middelen beschikken en de bereidheid hebben om dat geweldsmonopolie zo nodig in te zetten.
Militaire parades, vliegende vaandels en trompetgeschal, maar ook militaire oefeningen en tegenwoordig ook operaties in het buitenland zijn van die manieren om te laten zien dat de politieke spierballen nog goed in vorm zijn.
Kortom, voor een goed soevereiniteitsgevoel is de Krijgsmacht best belangrijk!
De Nederlandse missie in Uruzgan was een goed voorbeeld.
Hoewel de missie in Afghanistan op zichzelf een weinig duidelijk Nederlands belang diende, was het politieke resultaat dat op grond van de Nederlandse sneuvelbereidheid wel dat mochten aanschuiven bij de G20. Ook niet een duidelijk gedefinieerd belang, maar het voelt goed want je speelt met de grote jongens op het schoolplein van de Wereld.
Het is dan ook opvallend dat waar velen zich druk maken over het feit dat ‘onze’ soevereiniteit door Brussel gestolen zou zijn, de verdamping van de NL Krijgsmacht en dus het krachtsinstrument van de soevereiniteit, zo onopgemerkt voorbij gaat.
In rap tempo worden onze krijgsmachtonderdelen deel van het Duitse leger- de luchtmobiele brigade, of ze kunnen alleen nog maar optreden samen met Belgen voor de Marine en Luchtmacht.
Dat hoeft niet erg te zijn, maar het is wel opvallend, aangezien dit essentiële deel van het Staat-zijn zonder het minste politieke debat verdwijnt.
Op een moment dat velen roepen dat onze soevereiniteit uit ‘Brussel’ terug moet worden gehaald, brengen wij die zelf naar Berlijn.
Het zal ook niet zonder gevolgen blijven aangezien de staat minder sterk gedefinieerd wordt en meer provinciale kwaliteit krijgt. Het voorstel van Thijs Woltgens om Nederland als zeventiende deelstaat bij Duitsland te doen aansluiten bevestigt zich in de praktijk.
Je zou verwachten van de Twitter Kamer dat als je een debat wijdt aan examendiefstal de De Facto overdracht van soevereiniteit aan Berlijn ook wel een debat waard zou zijn. Niet dus.
Maar ja, zo hebben de Kamerleden wel tijd over om hun Duits wat bij te schaven!
Even oefenen: ‘Ich bin ein Berliner’
Dag Sybren, ik citeer even een stukje uit een eigen artikel:
‘Een belangrijke functionaris op het Berlaymont vertelde mij tijdens een etentje over zijn ervaringen in China.
“Oh jullie komen uit Europa,” had een Chinese diplomaat gezegd, “dat is wel interessant. Tenminste, als wij een Airbus willen kopen of zo. Als het om de territoriale integriteit van onze eilanden gaat trekken we ons niets van jullie aan ̶ jullie kunnen nog niet eens een vliegdekschip sturen”.’
Deze hele discussie kan worden uitgebracht tot één enkele zinsnede, tot stand gekomen in een gesprek tussen mijzelf en Felix Seidler (inderdaad, een Duitser – volgens mij woont hij zelfs nog in Berlijn ook): “Sorry old people, we can’t pay for your pensions because we’ve got to bomb Somalia.” Wat er op neer komt dat uitgaven in defensie voor de kiezer moeilijk te verteren zijn in een tijd waarbij je van geluk mag spreken als je oma in het bejaardenhuis nog dagelijks gewassen wordt. Premier Rutte wees er tijdens de kadertraining wel op dat Europa erop rekent dat Amerika hen wel verdedigen zal (de V.S. betalen volgens hem 75% van de NAVO). Hij voorspelde dat met de economische opkomst van Azië, Europa voor de V.S. minder interessant zal worden, wat er op neer komt dat we weer onszelf moeten bewapenen.
LikeLike