Poetins invasie leidt tot mondiaal schisma


De invasie van Rusland in Ukraine is van een fundamentele orde zoals het jaar 1492, het beleg van Wenen, de Franse Revolutie, het einde van WO2, de Cubacrisis, de val van de Muur, etc.  Dit historisch feit schept een geopolitieke bipolaire realiteit waar we een aantal generaties rekening mee zullen moeten houden en het politieke handelen van Nederland in Europa zullen bepalen.

Hoe ziet het geopolitieke landschap er de komende generaties uit op grond van de nu gecreëerde feiten:

 1. Rusland is een vijandige fascistoïde staat. Handel met de vijand zal die vijand alleen maar sterker maken. Het model van democratische ontwikkeling via economische ontwikkeling heeft gefaald.  Rusland en het Westen zullen parallelle samenlevingen worden, de geesten van de Russen zullen gemodelleerd worden naar een fascistoïde staatsideologie.
 2. China lijkt zijn lot te verbinden aan Rusland. Een blik op de kaart lijkt een goede verklaring. Handel met China is handel met Rusland en wordt ook taboe. De twee fascistoïde/autocratische systemen bestendigen een niet universalistische wereldorde.
 3. Europa is militair ontwaakt, de EU krijgt een militaire dimensie. De steun van de VS is niettemin ook in deze crisis weer van vitaal belang geweest voor Europa. De NAVO blijft. West-Europa is een kwetsbaar randje van het grote vijandige Euraziatische continent.
 4. De Frans-Duitse as blijft de motor van Europa, de Franse kernmacht neemt aan belang toe en zal als ontsteker dienen van de Amerikaanse kernmacht.
 5. Global Britain heeft geen plaats in deze bipolaire wereld. Kan toenadering zoeken naar de EU door het uitspelen van de rol van kernmacht binnen de NAVO. De relatie tot een zich militariserende EU wordt interessant maar moeilijk voor de eerste jaren.
 6. De rol van de VN als hoeder van een liberale wereldorde is uitgespeeld daar waar twee van de permanente leden van de Veiligheidsraad deel uit maken van een andere wereldorde.
 7. Alle andere landen dienen te kiezen tot welk blok ze willen behoren, waar ze zaken mee willen doen. Deze dynamiek zal de internationale betrekkingen voor de komende generaties gaan domineren.  De keuzes die in het Midden-Oosten worden gemaakt zullen direct van invloed zijn op de Europese veiligheidssituatie.
 8. De bipolaire wereld definieert zich op het niveau van de totale cultuur, economie en politiek worden niet langer gescheiden. Het is een totaal schisma.

De komende generaties zullen hun culturele, economische, politieke leven binnen deze kaders dienen te organiseren. Het betekent het einde van de globalisering zoals we die kennen. De grootste gevolgen zullen niet komen van het wegvallen van de Russische economische bijdrage, maar van de Chinese en de vraag hoe landen als India daar op inspelen.

4 gedachtes over “Poetins invasie leidt tot mondiaal schisma

 1. Dag Sybren,
  De stelligheid van je ‘stellingen’ heeft enerzijds de ‘charme’ van een radicaal perspectief op een onheilspellende geopolitieke aardverschuiving. Anderzijds is dat perspectief gebaseerd op een aantal aannames, waarvan realisering nog lang niet vaststaat. Zo is twijfelachtig of China definitief de kant van Poetin zal kiezen. Poetins agressie biedt China immers ook de kans om zich op te werpen als vredesduif (desnoods met dreigementen richting Rusland) en zo haar positie als wereldmacht te verstevigen. China is al de fabriek van de wereld en zal bovendien niet zomaar de kip met de gouden eieren willen slachten. Die kip brengt immers ook veel welvaart in eigen land en waarom zou je interne politieke onrust uitlokken? Ook ligt de impliciete aanname niet voor de hand dat China de Russische agressie in Oekraïne nodig zou hebben als aha-erlebnis en om ook haar politieke rol in de wereld fundamenteel te gaan heroverwegen en te grabbel te gooien ten koste van de wereldvrede, bijvoorbeeld door landjepik van Taiwan.
  Met groeten, Wim de Waal

  Like

 2. Maar ik denk dat er genoeg aanwijzingen zijn dat China, of de Communistische Partij, ook de voorkeur geven aan behoud van de macht boven het garanderen van welvaart voor de bevolking. Misschien ben ik te pessimistisch, maar ik denk toch dat het er zo uit ziet. Wij moeten ons in de analyse niet laten leiden wat wij zouden doen, maar wat je doet als je de macht niet kwijt wilt. Bovendien, machthebbers eten hun biefstukken echt wel!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.