Bijzonder Onderwijs op Terroristische Grondslag


Vreemdelingen die in Nederland inburgeren moeten zich dezer dagen trouw verklaren aan de Nederlandse grondwaarden. Dat is opmerkelijk, bij de laatste grondwetherziening konden de verzuilde Nederlanders daar het zelf namelijk nog niet eens over worden. Daar was Nederland nog te verzuild voor. 

Maar nu wordt buitenlanders ingepeperd dat Tolerantie een Nederlandse kernwaarde is. Of ze dat maar even goed willen begrijpen!

En respect voor de grondwet. Een grondwet die in Nederland in 1917 een einde moest maken aan de godsdiensttwisten, vandaar dat het aannemen van die grondwet als de pacificatie van 1917 de geschiedenis in is gegaan.

En waar vele artikelen in de grondwet algemene formuleringen zijn die verder per wet worden geregeld, valt het op dat dat de vrijheid van onderwijs zeer gedetailleerd in de grondwet wordt beschreven:

23.6. Deze eisen worden voor het algemeen vormend lager onderwijs zodanig geregeld, dat de deugdelijkheid van het geheel uit de openbare kas bekostigd bijzonder onderwijs en van het openbaar onderwijs even afdoende wordt gewaarborgd. Bij die regeling wordt met name de vrijheid van het bijzonder onderwijs betreffende de keuze der leermiddelen en de aanstelling der onderwijzers geëerbiedigd. 

Concreet betekent dit dat de belastingbetaler alles mag betalen, maar zich noch mag bemoeien met de inhoud van de leermiddelen noch met de aanstelling van de leraren.

Laten we zeggen dat dit artikel in ieder geval een godsdienstoorlog tussen die tolerante Nederlanders heeft voorkomen. De grondwet van 1917 integreerde de zuilen in het functioneren van de staat en daarmee was de pacificatie van die tolerante Nederlanders een feit.

Die verzuiling is inmiddels geschiedenis, maar de grondwet niet. Het bijzonder onderwijs wordt nog steeds door de belastingbetaler gefinancierd en is naarstig op zoek naar nieuwe zieltjes in de strijd om het bestaan. 

En waar de grondwet de ‘soevereiniteit in eigen kring’ mogelijk maakte om de Nederlandse samenleving niet te laten desintegreren, wordt diezelfde onderwijsvrijheid nu gebruikt door bepaalde geloofsgroepen, zowel als enige landen die controle op hun geëmigreerde landgenoten willen houden, om juist niet te integreren. Het draagt bij tot het laten bestaan van parallelle samenlevingen, met eigen regels zoals de sharia. Wie is er verbaasd als personeel op onze scholen intolerantie onderwijst? Westerse waarden afwijst en huwelijken arrangeert met partners uit het land van oorsprong? Vrouwenbesnijdenis aanprijst? 

Bovendien, ze houden zich toch perfect aan de Nederlandse grondwet?

En daar hebben ze helemaal gelijk in. Natuurlijk houdt de overheid toezicht maar dat kan nooit tegen het fundamentele principe ingaan.

Het lijkt daarom de hoogste tijd dat fundamentele principe te veranderen. Als wij willen dat scholen plaatsen van integratie worden, waar onderwijs wordt gegeven op grond van universele waarden, dan moeten we art 23 van de grondwet aanpassen, voordat er echt een bijzondere school op terroristische grondslag wordt gesticht.

4 gedachtes over “Bijzonder Onderwijs op Terroristische Grondslag

 1. Geachte heer Singelsma,
  Hartelijk dank voor uw verhelderend artikel. Ik sluit me volledig bij u aan voor het herschrijven van art. 23.
  Eerlijk gezegd zou ik zelfs nog verder willen gaan. Ik sluit niet uit dat het dienstig zou zijn om het artikel over de geloofsvrijheid wellicht ook een aanpassing kan gebruiken ten einde te vermijden dat met geloofsvrijheid praktijken worden getolereerd die in strijd zijn met Nederlandse waarden en normen. Ik denk bijvoorbeeld aan het boerkaverbod. In 1878 werd in ‘s-Hertogenbosch de politieverordening gewijzigd om te voorkomen dat er tijdens carnaval misdaden begaan zouden worden door lieden met een masker op en zodoende voor de politie onvindbaar waren.
  Ook vind ik artikel 1 wat merkwaardig: we zijn allemaal gelijk voor de wet, maar de belastingverplichtingen zijn dat niet, er wordt een uitzondering gemaakt voor het staatshoofd. Dat is net zoiets als zeggen dat het vierde gebod “gij zult niet doden” uitzonderingen toelaat, bijvoorbeeld voor mensen aan wie je een grote hekel hebt ;-).
  Sjef Coolegem

  Like

  1. Geachte heer Coolegem, dank voor uw reactie. Artikel1 is inderdaad vreemd, de Nederlandse grondwet is de enige die begint met een verbod! Lees verder mij column: De Nederlandse Grondwet, werk van een stagiair?

   Like

   1. Beste Sybren,
    Is het ook niet een beetje arm dat wij in Nederland geen constitutioneel hof hebben zoals in vele andere democratische landen wel het geval is?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.