‘Geschiedenis is een echoput, wat je erin gooit komt er weer uit’ was de stelling waar mee E.H. Kossmann nieuwe studenten verwelkomde. Geschiedschrijving, niet te verwarren met De Geschiedenis, zegt minstens zoveel over het heden als het verleden, was het punt wat hij vanaf dag een wilde maken.
Geschiedschrijving wordt enthousiast gebruikt om het heden te presenteren als de onvermijdelijke uitkomst van het verleden, en liefst een glorieus verleden om ook het heden van een gouden randje te voorzien.
Zo moest het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden begin negentiende eeuw op een delicate wijze de geschiedenis herschrijven. Het glorieuze verleden van de Republiek was mooi, maar de rol van Willem van Oranje mooier. Er moest worden benadrukt dat De Republiek een inefficiënte staatsvorm was en het Koninkrijk het natuurlijke eindpunt van de ontwikkeling was.
Het particularisme van de burgerij werd als inefficiënt afgeschilderd en ingaand tegen het nationale belang waar de heldhaftige Oranjes tegenover stonden die met daadkracht het nationale idee dienden.
De wetenschap kwijtte zich enthousiast van deze taak. Met behulp van de schilderijen van Rembrandt en Vermeer, wat oorlogen en monumenten werd de Gouden Eeuw bij elkaar gefabuleerd.
En nu is het nog steeds niet anders.
Zo bleek na de oorlog Nederland een land van verzetshelden te zijn en werden er in Indonesië alleen een aantal ‘politionele’ ácties uitgevoerd. Dat het KNIL in Indonesië oorlogsmisdaden had gepleegd in dezelfde stijl als de Duitse bezetter, kon heel lang niet worden erkend, want dat paste niet in ons ‘goede’ zelfbeeld.
Geschiedschrijving dient dus hoofdzakelijk om de groep een identiteit te geven door het creëren van een gemeenschappelijke geschiedenis, de uitkomst is een heden dat per definitie goed dient te zijn, anders zou je het heden moeten veranderen, en dat is lastig.
Over het algemeen is dat redelijk gelukt met de autochtone bevolking uit de oude Republiek.
De meeste Limburgse kindertjes denken nu dat een voorouders Amsterdamse koopmannen waren.
Het gaat natuurlijk botsen als nieuwe groepen zich niet goed in het heden voelen. Dan bevalt de geschiedenis ook niet, en moet inderdaad het heden worden veranderd door de geschiedschrijving te veranderen.
Het debat over de Nederlandse geschiedenis is er dus vooral een van een multiculturele samenleving op zoek naar een nieuw verhaal. God, Vaderland en Oranje moet worden vervangen, maar door wat?
Showman Jort Kelder heeft, gebaseerd op een heuse verkiezing, het Plakkaat van Verlatinge voorgesteld. De Nederlandse revolutie wordt overal ter wereld als startpunt gezien van de ontwikkeling van de democratie, met als kernmomenten de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en de Franse revolutie.
Overal, behalve in Nederland, zowel Regenten als Oranje wilden de nieuw verworven onafhankelijkheid van de Spanjaarden en macht voor zichzelf wilden houden. end geschiedschrijving moest mensen niet op ideeën brengen van democratie.
En hoewel het plakkaat geen onafhankelijkheidsverklaring is wordt het nu wel zo gebracht, omdat het potentieel een universalistisch symbool is dat de verzuilde en etnisch versplinterde geschiedschrijving kan overstijgen.
Op zoek naar een nieuwe identiteit zal de geschiedschrijving zich dus aanpassen. Het zal even zoeken worden, maar er zullen vast wel meer universele symbolen te vinden zijn in de vaderlandse geschiedenis die ras en geloof overstijgen en die de Nederlandse samenleving na de verzuiling een nieuwe identiteit kunnen geven.
Er zullen nog vele Zwarte Pieten discussies nodig volgen, maar wat met Friezen en Limburgers gelukt is, zal ook wel met multicultureel Nederland gebeuren. Uiteindelijk zal de dominantie van de Randstad wel leiden tot een geschiedschrijving die de onvermijdelijkheid daarvan ‘bewijst’.
Dit is op De Lage Landen herblogden reageerde:
Ikwam vandaag klaar met de biografie van Jacob van Lennep door Marita Mathijsen. Een meesterwerk! In de negentiende eeuw begon in Nederland, net als in opkomende natiestaten als Hongarije, Tsjechie, Italie, Belgie en zoveel andere brokken land met behoefte aan een gemeenschappelijk verhaal, – toen begon de “historiezucht”. (Overigens ook een titel van Marita).
In de historie werd, naarstig naar al dan niet authentieke documenten gezocht, men groef zo nodig tientallen meters diep om toch maar een twijfelachtig botje of lepeltje te vinden dat de diepe wortels van de eigen onvervangbare beschaving bewijzen moest.
In Holland ging er men toen wat nuchterder mee om dan elders. Dat zou je goed kunnen rekenen als een kwaliteit van de Hollandse natie. Van Lennep publiceerde begin 50er jaren XIX zelfs een boekje waarin hij de draak stak met die nationalistische heldenverering.
De toenmalige meutes van “ZwartePietMoetBlijven” lieten zich niet onbetuigd. Jacob van Lennep had daarna 10 jaar nodig om de hysterici van de “natiestaat” van zijn tijd te herorienteren naar het unieke en vrije dichtwerk van Vondel, naar de originaliteit van de uithangborden en naar het puurste Nederlandse- en wereld-werk dat ik ken: De Max Havelaar van Multatuli (1860).
Nu, 150 jaar en verschillende holocausts later, zetten Wilders en Baudet het primitieve en achterhaalde natiestaat-idee voluit in om mensen bang te maken en tot fascisme te verleiden.
Mijn favoriete VVDer heet Sybren en woont en werkt in Brussel. Jazeker, bij de EU.
Niet alle hoop is verloren:
LikeGeliked door 1 persoon
Inmiddels nog steeds min of meer liberaal, maar geen VVD’er meer. Dividendbelasting en Belasting rulings werd me teveel.
LikeGeliked door 1 persoon